Bu yazımda mümkün olduğunca size Bilkent Üniversitesi’nin yapısından ve Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden bahsedeceğim. Türkiye’de çıkardığı bilimsel yayınlarla olsun, eğitim öğretim kalitesiyle olsun, bünyesinde bulundurduğu akademik kadrosuyla olsun, bu sayede edindiği başarıları dolayısıyla bilinirliğini arttırmış ün yapmış sayılı üniversite var. Bunlardan biri de Bilkent. Neredeyse mezun olalı 10 sene olacak. Dolayısıyla ben size Bilkent Üniversitesi’nin 2004-2010 yılları arasındaki Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü işleyişinden püf noktaları vererek size bir yol haritası çıkarmayı hedefliyorum. Az da olsa bir faydam dokunacak olmasından mutluluk duyarım.
Bilkent Üniversitesi’nin en zor kısmı hazırlıktır. En büyük ayıklamayı üniversite burada yapmaktadır. Hazırlık en alttan yukarıya 5 kurdan oluşmaktadır. Bunlar Elementary, Pre-inter, Inter, Upper, Pre- fac. Benim zamanımda kuru geçmek için en az almanız gereken puan 60’tı 1-2 puan eksik ile kuru tekrarlamanız olağandır. 4 dönem/2 sene içerisinde hazırlıktan bölüme geçmeniz beklenir aksi taktirde atılırsınız. 4 senelik bölüm içinse bu süre 7 senedir. 7 sene içerisinde bölümü bitiremezseniz yine atılırsınız.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü hakkında merak ettiğinizi düşündüklerime açıklık getirmek isterim. Bu bölüm edebiyat, sanat, kütür, siyaset ağırlıklı olup karşılaştırma yapabilme ve eleştirel bakabilme yetinizi geliştiren bir bölüm. Bu bölümü okumayı seçtiğinizde okuyacağınız bazı dersler şöyle; Amerikan Tarihi, Amerikan Film Çalışmaları, Amerikan Tiyatrosu, Amerikan Şiiri, Amerikan Romanı, Amerikan Kültüründe Irk ve Etnik Köken, Çağdaş Amerikan Yazarları, Amerikan Hukuku ve Toplum, İlyada ve Gılgamış destanlarını okuyacağınız Kültür ve Uygarlık… Aile büyükleri tarafından sıkça sorulan bir soru olan “Mezun olunca ne olacaksın sorusuna da vereceğiniz cevap ve cevaplar var elbet. Öncelikle bu bölümden mezun olanlar için iş yelpazesi çok geniş diyerek başlayayım içiniz bir rahatlasın. Öğretmenlik yapabilirsiniz, yabancı ortaklı firmalarda, bakanlık ve konsolosluklarda çalışabilirsiniz. Yine diplomanızla yeminli tercümanlık yapmak isteyen başkaları gibi sınava girmeden noter huzurunda yemin edip tutulan zapt sonucu yeminli tercümanlık yapma yetkisine sahip olabilirsiniz. Tercih ederseniz sonucunda birtakım yükümlülüklerinizin olacağını da unutmayın.
Bilkent Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu öğrencilerin bölümlerin yıllık ders dağılımı listesine koyduğu derslerle kendilerinin diğer bölümlerin dersleri ve konularına biraz olsun hâkim olmasını istemekte çok yönlü eğitim imkânı sunmaktadır. Örnek vermem gerekirse Bilkent Üniversitesi’ni seçmiş öğrenci sayısal bir alanda okuyor ise sözel, Sözel bir alanda okuyor ise sayısal ders veya dersler alıyor. Bu genellikle üniversite eğitiminin 2. senesinde gerçekleşiyor. Ben geçmiş zaman bir dönem içerisinde matematik ve fizik almıştım. O zaman için almak zorunda olduğum, 4 yıllık ders programı içinde olan seçip seçmeme gibi bir opsiyonun bulunmadığı dersler olarak karşıma çıkmıştı. 4 yıllık süre zarfında 1-2 diye devam eden bazı şartlı dersler var bu derslerden birincisini vermeden ikincisini alamıyorsunuz.
Bir diğer konu ise derslerin interaktif olarak işlenmesi. Öğrencinin derse hazırlıklı derste istekli, konusunda uzman akademisyenlerin dersi belli bir süre anlatıp gitmesi değil öğrencinin de ders esnasında derse katılması amaçlanıyor. Buradan hareketle devamsızlık dönem içerisinde alacağınız notun belli bir yüzdesini oluşturuyor. Hatta ve hatta yapmış olduğunuz devamsızlığın ders saatine oranı fazla ise o dersten kalmanıza bile yol açabiliyor. Dikkat edilmesi gereken bir husus olarak bunu da belirteyim.
Bazı derslerde Ara sınavlar veya final sınavları akademisyenin inisiyatifinde yazılı olarak uygulanması yerine Seçtiğiniz bir konu üzerinden arkadaşlarınızın önünde belirlenen günde dersi sizin anlatmanız istenebiliyor. Alacağınız not sizin bir sınavınızın notu oluyor. Sınavlar 3 ara sınav + 1 Final şeklinde olup her biri 100 tam puanın belli bir %sini oluşturuyor. Örneğin 4 sınavın yüzdesi %25 olsun dönem sonunda 100 üzerinden ne kadarını aldıysanız onun harf notunu dönem sonu not çizelgenizde görüyorsunuz.
Ayrıca bir dönem içerisinde ne kadar ders alıyorsanız her dersten seçtiğiniz konularda ayrı ayrı olmak üzere dönem ödevleri hazırlıyorsunuz. Belli tarihlerde akademisyenler çalışmalarınızın nasıl gittiğini ve ne aşamada olduğunu görmek için sizinle birebir görüşmeler gerçekleştiriyor veya randevu talep edip gidebiliyorsunuz. Bu ödevlerin hazırlanmasında en hassas olunan konu “plagiarism” de denilen intihal. Alıntı yapacaksanız belli kurallar içerisinde yapmanız beklenir. Kopyala yapıştıra izin verilmez. Disiplin kuruluna sevk edilmeye kadar kötü sonuçlar doğabilir.
Üniversitenin eğitim dili İngilizce olup Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ve benzeri bölümlerde okuyanların ders harici ders aralarında dahi kendi arkadaşları arasında veya profesörleriyle İngilizce iletişim kurmaları istenir, beklenir. Üzerinde ısrarla durulan konulardan biridir.
Üniversite hayatınız süresince sosyalleşme, özgüveninizi kazanma, iş hayatına hazırlanma ve duyarlı bireyler olmanız adına üniversite bünyesinde bulunan, yönetimlerini demokratik yol ile öğrencilerin seçtiği, çok çeşitli ilgi alanlarında, beklentilerinizi karşılayacağına inandığım öğrenci kulüplerine katılmanızı öneririm. İş hayatında akademik başarınızın dışında, kendinizi daha başka nasıl geliştirdiğiniz ek bir kriter olarak göz önünde bulundurulmaktadır. Hatta şirket yöneticilerinin işe alım sürecinde en çok bu konu üzerine eğildiğini ve çoğu zaman işi alınıp alınmamanız konusunda düşündüğünüzün aksine belirleyici olduğunu bilmenizi isterim.
Son olarak sizlere üniversitemin engelliler için olan uygunluğundan bahsedeyim. Benim okuduğum dönemlerde engelliler birimi kurulmuştu ve ben şahsen bir engelli ve yapıların, ortamların fiziki durumundan mustarip olan biri olarak bu birime gidip gelerek, anlatarak, fikir vererek o dönem için Bilkent Üniversite okuyan ve ileride kazanıp gelecek olan pek çok engelli arkadaşımın rahat okuyabilmesi için birim çalışanlarıyla güzel iş birliklerinde bulunduk.
Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü hakkında sormak istediğiniz sorular olursa yorum olarak bize yazabilirsiniz.
Çağrı Bey, Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümü hakkında bizzat yaşanmış düşüncelerinizi aktarmanız bizler için çok değerli. Yazınızı çok beğendiğimi belirtmek istiyorum ve sizlere bir sorum olacaktı. Mezuniyet sonrası Bilkent mezunları piyasada nasıl karşılanıyor, bu konuda bilgi verebilir misiniz?
İster Bilkent’ten ister Türkiye’nin uluslararası isim yapmış üniversitelerinden birinden mezun olun ya maddi, manevi beklentilerinizin yüksek olduğu önyargısı ve görüşmekte olduğunuz şirketin bu beklentilerinizi karşılayamayacak olduğunu düşünmesi sebebiyle biz sizi ararız deyip aramayacaklardır. Ya da sizi dinleyip ne istediğinizi anlamaya çalışıp istekleriniz doğrultusunda makul iki tarafı da mutlu edecek, lehine olacak, win win diye tabir edeceğimiz bir teklif sunarak sizinle çalışmayı ne kadar çok arzu ettiklerini ve ekibin bir üyesi olarak aralarında görmek istediklerini ortaya koyacaklardır. Siz işe başladıktan sonraki süreçte gerçek niyet ve yüzlerini çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkaran insanlarla karşılaşacak olmanız muhtemeldir. Bu sebeple bulunduğunuz çalışma ortamında, profesyonel iş hayatınız süresince arkadaşlarınızın size yönelik sonradan değişebilecek tavır ve davranışlara karşı nacizane tavsiyem ne olursa olsun iş ilişkisi içinde olduğunuz insanlara karşı temkinli olmanız olur.
Merhaba, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı alanında çap/yan dal mümkün mü mümkünse hangi bölümlerde?
Sorunuzun cevabı http://adaybilgi.bilkent.edu.tr/index.php/cift-ana-dal-ve-yan-dal-programlari/ adresinde. Daha detaylı bilgi için üniversitenin internet sitesi’ndeki iletişim sekmesinde sunulan yöntemlerden sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz birini seçerek direkt olarak üniversite ile irtibat kurabilir, sorularınıza en doğru ve güvenilir cevapları ilgililerden alabilirsiniz.
Mezun olduktan sonra İngiliz edebiyatında yüksek lisans yapılabiliyor mu?
Edindiğim bilgiye göre; Hem Amerikan Kültürü ve Edebiyatı hem de İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nin şu an için bir yüksek lisans programları bulunmuyor.