Globalleşen dünyada sistemden geri kalmamak için artık tek bir dil yeterli gelmiyor, yeni diller, hatta iş coğrafyasına göre herkesçe kabul edilen dilin yanına ekstra diller de eklemek gerekiyor. Peki bir dili öğrenmek için hangi süreçler gerekiyor, gelin hep beraber bakalım…
Yabancı dil öğrenmek için ilk olarak insanın merakının, isteğinin olması gerekir. Bir de diliniz yatkınsa yolu yarılamış oluyorsunuz. Dilinizin yatkınlığından kasıt: Kelimeleri telaffuz edişiniz, kulağınızın iyi oluşu, sesleri iyi ayırt ediyor oluşunuz ve ona uygun olarak seslerin, hecenin ve kelimenin aynısını veya ona yakınını ses olarak çıkarabilmeniz diyebiliriz. Pratik ederken bütün bunları farkında olmadan, üzerinde çok düşünmeden yapıyoruz.
İkinci olarak ise bu söylediklerimin üzerine, kendimizi sıkmadan, bunaltmadan, kendimize çok yüklenmeden yavaş yavaş öğrenmek istediğimiz dilin dilbilgisine hafiften bir giriş yapıp ikisini beraber götürmeye çalışmaktır. Bir anda İngilizceyi öğrenip, konuşmayı beklemek mucize olur ki biz mucize istemiyoruz, dili en iyi şekilde öğrenmek istiyoruz. Hiçbir şey emek vermeden, çaba sarf etmeden olmuyor. Bunun en iyi örneklerinden biri yeni bir dil öğrenmek. Bunun için altın kurallarımız: Çabuk pes etmeyip sabretmek, çok çalışmak, çok okumak, çok dinlemek, fırsat buldukça konuşmaya çalışmak. Başarı zaten gelir.
Bir dili öğrenmek ilk etapta sancılı olabilir. Bu süreç aynı zamanda ya tamam ya devam denilen süreçtir. Sonuçta bir dil bir insan. İngilizcenin, Uluslararası bir dil olduğunu ve pek çok kapıyı bize açtığını, fırsatlar yarattığını düşünürsek, diller arasında öğrenilmesi en ideali diyebiliriz. Her seviye de yeni kelimeler öğrenmek çok önemli dolayısı ile bilmediğiniz kelimeleri çıkarıp sözlükten karşılıklarına bakabilirsiniz. Bunun için kendinize bir kelime defteri yapabilir, kelimeyi ve karşılığını oraya yazabilirsiniz. Bir diğer yöntem kart şeklinde kâğıtlar kesip bir tarafına kelimeyi diğer tarafına anlamını yazarak ister yalnızken ister arkadaşlarınızla hem oyun oynayıp hem pratik yapabilirsiniz. Üçüncü olarak mektup arkadaşı edinebilirsiniz. Hem dil öğrenirken hem de öğrendiğiniz dilin kültürü hakkında bilgi edinmekle kalmaz, kendi kültürünüzü de karşınızda ki kişiye anlatma fırsatı bulabilirsiniz. Yöntemler çoğaltılabilir.
Belli bir aşamaya geldikten, dil üzerinde hakimiyet kurmaya başladıktan sonra, o dili canlı tutmak, geliştirmek için neler yapabiliriz konuşalım. Kişi yabancı yayınları (TV, gazete, dergi ve film) takip edebilir, Konuşma kulüplerine katılabilir. Yüksek öğrenimde yabancı dille ilgili bir bölüm seçecek olanlar bol bol yabancı dil testi ile birlikte Türkçe testi çözmeli, az miktarda temel matematikte gereklidir.
Kısaca özetlediğimiz gibi, bir dili öğrenme zaman, emek ve sabır isteyen bir iştir, ama sonucunda çok tatlı bir meyvesi olan da bir iştir.